Blow moulding

Complexe vormen zonder concessies te doen aan de kwaliteit.

Blow moulding

Extrusion blow moulding, of extrusie blaasvormen, is een beproefd productieproces waarbij holle vormen worden geblazen uit plastic korrels (thermoplasten). Per cyclus produceert de blowmouldingmachine een vorm die vrijwel meteen geschikt is voor nabewerking. De meeste thermoplasten zijn geschikt voor dit proces, het meest gebruikt zijn High Density Polyethyleen (HDPE) en polypropyleen (PP).

Materialen, kleuren, maten

Alle kleuren zijn mogelijk evenals een semi-transparante uitvoering. Daarnaast verwerkt Zuiderplastics kunststofcompounds, waarbij de eigenschappen van het compound zijn afgestemd op het latere gebruik van het eindproduct. Afmetingen van producten kunnen variëren van 10 cm tot 50 cm breed of 100 cm lang. Voor andere formaten: neem contact op.

Blow moulding: het proces

Het blow moudling-proces bestaat uit drie fasen:

  • Een thermoplastische kunststof wordt opgewarmd en geëxtrudeerd tot een buisvorm.
  • De verweekte kunststofbuis wordt vervolgens in een tweedelige aluminium matrijs geklemd en met perslucht opgeblazen tegen de wand van de matrijs.
  • Water koelt de matrijs, de matrijs koelt het product en zo neemt de kunststof de vorm aan van de binnenkant van de matrijs. Het product wordt gelost en eventueel machinaal of handmatig nabewerkt.

Bekijk de video van het proces

Specialist in complexere vormen

De techniek van blow moulding vergt ten opzichte van andere technieken een relatief lage investering. Deze is daarom zeer geschikt voor productieruns van 500 tot 10.000 stuks (afhankelijk van de complexiteit en de grootte). Juist complexe vormen, moeilijke overgangen en fijne detailleringen zijn met deze techniek goed uit te voeren, zonder concessies te doen aan de kwaliteit. Uitdagende vormen zijn een specialiteit van Zuiderplastics.

Waarom blow moulding?

  • Uiterst geschikt voor complexe vormen, moeilijke overgangen en hoge detaillering
  • Ideaal voor series van 500 tot 10.000 stuks, grotere oplage ook mogelijk
  • Producten zijn sterk, onderhoudsarm en gaan lang mee
  • Relatief lage investeringskosten per product
  • Mogelijk met verschillende thermoplasten zoals HDPE en PP
  • Keuze uit alle kleuren en semi-transparant

Wilt u weten of Zuiderplastics voor u ook een maatwerkoplossing heeft?

Laten we snel kennismaken!